Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Rendező: Kenneth Branagh
 • Producer: Simon Kinberg, Allison Shearmur, David Barron
 • Forgatókönyv: Chris Weitz
 • Szereplők: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Stellan Skarsgård, Holliday Grainger, Derek Jacobi, Helena Bonham Carter
 • Zene: Patrick Doyle
 • Bemutató:
  • USA 2015. Március 27.
  • Magyarország 2015. Március 19.
 • Bevétel: $ 543,514,343

Hamupipőke (eredeti cím: Cinderella) 2015-ben bemutatott amerikai-brit film, amelyet Kenneth Branagh rendezett. A forgatókönyvet Aline Brosh McKenna és Chris Weitz írta, a producere David Barron és Simon Kinberg, a zenéjét Patrick Doyle szerezte. A főszerepben Lily James látható. A mozifilm a Walt Disney Pictures gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve romantikus fantasy film. Németországban 2015. február 13-án, Amerikában 2015. március 13-án, Dél-Afrikában 2015. április 3-án, Magyarországon 2015. március 19-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Ella édesapja újból megnősül, lánya édesanyjának halála után. A lány szeretettel fogadja új mostohaanyját és annak lányait, Anastasiát és Drisellát. Nem sokkal később édesapja váratlanul meghal és Ella hirtelen egy kegyetlen családban találja magát. Mostohaanyja és mostohatestvérei cselédként kezelik a háznál. Ella szemei előtt mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek: "légy bátor és kedves", ezért szótlanul tűri, hogy "rokonai" kihasználják. Egy nap találkozik egy jóképű idegennel az erdőben. Ella nem is sejti, hogy az "inas"ként bemutatkozó férfi valójában egy herceg. A herceg kívánságára a királyi udvar meghívókat küld szét egy bálra a birodalom összes hajadonjának. Ella reménykedni kezd, hogy az udvarban ismét találkozhat az inassal. Gonosz mostohaanyja azonban megtiltja neki, hogy részt vegyen a bálon. Egy koldus öregasszony álcája alatt megérkezik a tündér keresztanyja, hogy megváltoztassa a fiatal lány életét.
A keresztanya hintót varázsol egy tökből és szép ruhát készít Ellának, így ő eltud menni a bálra. Azonban a varázs nem tart örökké, és ha lejár az idő, akkor minden visszaváltozik az eredeti állapotára. De Ella így is nagyon boldog, a bálban találkozik a herceggel, akivel táncol és beszélget, jól érzi magát. De sietve hagyja el a királyi udvart, és sietségében otthagyja a cipőjét. A herceg ezért minden lány lábára felpróbáltatja a cipőt a birodalomban, mert abban reménykedik, hogy így megtalálja majd Ellát. A mostoha megtudja hogy Ella a ,,rejtélyes" hercegnő, elveszi a cipőjét és bezárja. A nagyherceggel szövetkezve félrevezetik az újdonsült királyt. A cipellő bejárja az egész országot sikertelenül míg végül, a nagyherceg és kísérete Ella házába mennek. Mindkét nővér felpróbálja, de sikertelenül. Ella eközben szomorúan dalolgat, de az egerek kinyitják az ablakot, így az egyik katonatiszt hallja. A nagyherceg tiltakozik hogy megnézzék ekkor, az egyik katonatiszt (a király) felfedvén valódi énjét, megkéri a másik katonatisztet hogy nézzen utána. A cipellőt Ella lábára úgy illett, mint ha ráöntötték volna. Megbocsájt mostohájának, és elhagyják a házat a királlyal. Hamupipőke mostohája, két nővére, és a nagy herceg hamarosan egyszer s mindenkorra távoznak a királyságból. Ella és Károly megesküsznek, míg az epilógusból megtudjuk, náluk igazságosabb és kedvesebb uralkodót még nem ismert a nép.